divendres, de setembre 28, 2007

Una moda ben curiosa. Llegeixo que a Louisiana han multat un noi perquè duia els pantalons molt avall de la cintura de tal manera que se li veien els calçotets. Coses dels americans conservadors i intransigents, naturalment, perquè d’adolescents i joves amb els pantalons sota el cul –francament, n’hi ha que no sé com poden caminar de tant avall que els porten!– se’n veuen cada dia un munt a les viles i ciutats del país. Una moda com una altra que fa temps que dura i que s’acabarà el dia que als dissenyadors de torn se’ls acudeixi que ja torna a ser hora de portar els pantalons a l’alçada de la cintura, que prou bé s’hi va.
La notícia em va fer revenir al cap una imatge que vaig veure aquest estiu a la platja i que em va deixar ben intrigat –bé, fins al punt que et poden deixar intrigat els temes de moda i de costums socials, que sovint és més aviat molt petit–. La cosa també va de calçotets a la vista de tothom, com abans, però amb la diferència que en aquesta ocasió els calçotets apareixien de sota els banyadors que portaven tota una colla de nois. En aquell moment, enmig de la mandra estival, vaig pensar que, òbviament, es tractava d’una moda més. Ben curiosa, això sí, perquè, de tota la vida, si ens posàvem el banyador abans ens havíem tret els calçotets. Però bé, els temps canvien i, naturalment, tothom és ben lliure de banyar-se amb calçotets, amb banyador i calçotets, o sense res, que també pot ser.
El cas és que, de tornada a la feina, vaig fer una mica de prospecció sociològica entre amics i saludats. De la investigació en vaig deduir que allò no era una cosa només de la platja on érem nosaltres, sinó una moda que seguien joves d’arreu. La resposta la vaig trobar, com és habitual últimament, a internet. En un fòrum, per exemple, algú va preguntar a mig estiu a la resta d’internautes què en sabien, d’aquesta moda «que el tenia una mica capficat». En poca estona, el noi va rebre un munt d’explicacions sobre el tema d’altres joves: fins a més de setanta intervencions en qüestió de pocs dies. Les raons, de tota mena. La principal, ben lògica, que la típica reixeta dels banyadors els molesta, els irrita la pell i que, per tant, portar els bòxers a sota és la millor solució. D’altres deien que només en portaven quan els banyadors no tenien reixeta, d’altres confessaven que ho feien per simple moda, mentre que els més atrevits asseguraven que amb els calçotets a sota se sentien més protegits per si, en un moment determinat, tenien problemes de volum a causa d’alguna excitació fora de lloc. Així, no quedaven en evidència davant les noies.
En tot cas, tota una mostra sociològica de primer ordre sobre el perquè d’una moda. Internet té aquestes coses. Abans s’havien de fer estudis i enquestes que costaven una fortuna. Ara, amb una ullada a un parell o tres de fòrums pots aclarir qüestions tan trivials com la que ens ocupa. Bé, trivial potser per a nosaltres. Segur que no pas tant per a molts adolescents, capficats davant la pregunta: «Calçotets i banyador o banyador sol?». (Publicat a Presència, número 1957, del 28 de setembre al 4 d'octubre de 2007)