dimecres, de novembre 29, 2006


El museu de la mentida. D’entrada, com ha de ser, tot el respecte per a qualsevol creença religiosa. Per descomptat. Però una cosa és el respecte pel que pensin els altres i un altra mantenir-se callat davant les mentides més flagrants, i més si aquestes són propagades amb tota mena de mitjans. Del tema n’hem escrit en altres ocasions a propòsit de les mentides escampades sobre la situació del català i dels castellanoparlants al país per gent indigna com els que parlen per la COPE, col·laboren a El Mundo o participen del projecte de Ciutadans-Ciudadanos.
Ara ho volem tornar a fer arran de la propera inauguració del Museu del Creacionisme, a Cincinnati, als Estats Units. El centre, que ha costat vint-i-cinc milions de dòlars, s’obre amb l’objectiu principal de defensar que va ser Déu qui va crear el món i tots els éssers vius tal com són ara i que, per tant, tota la teoria de l’evolució de Charles Darwin, demostrada per centenars de milers de descobriments científics durant decennis, és falsa. És a dir que tot allò escrit a la Bíblia per uns homes fa anys–quan la religió ho era tot i la ciència res– és una veritat que preval per damunt de tot el que han descobert i provat, sobretot provat, uns quants milers d’altres d’homes.
Entrar al web del museu (només en anglès)– permet fer-se una idea de fins on l’integrisme religiós pot fer allunyar la gent de la realitat. En un apartat de preguntes i respostes, per exemple, els promotors del museu rebaten l’origen i l’evolució de les espècies amb arguments tan increïbles com ara «Si la Bíblia ho diu, és veritat», i asseguren que la Terra i tot el que conté només té uns sis mil anys d’existència. Naturalment, neguen que hi hagi hagut altres espècies d’humans com els neandertals –els presenten com variacions de la nostra– i fins i tot s’atreveixen –perquè la cosa només es pot qualificar així, d’atreviment– a afirmar que els dinosaures –que no apareixen a la Bíblia!– també van ser creats per Déu i van conviure amb la resta d’animals al paradís fins que es van extingir amb el gran diluvi universal. Embolica que fa fort!
Tot això no tindria més importància si no fos perquè aquesta bogeria de teoria es va fent un forat en una societat nord-americana que sembla més necessitada de fe que mai, després d’anys de polítiques socials nul·les i de capitalisme deshumanitzador. El problema és que algunes institucions públiques també els fan cas i ja han començat a prohibir, per exemple, que determinades escoles ensenyin la teoria de l’evolució.
Ja sabíem que explicar la veritat a vegades fa mal, sobretot si aquesta qüestiona mentides defensades durant anys per tenir la gent contenta. El que ignoràvem és que la ignorància i l’estupidesa humanes arribessin a nivells tan grans. Per aquest camí un dia mantindran que dos més dos fan cinc. «Ho diu la Bíblia», argumentaran com aquell qui no vol. Però cal deixar-los en evidència. Ara i sempre. Perquè no aconsegueixin imposar-se i, sobretot, per continuar sent lliures. Que els homes ja vam ser esclaus de falses creences durant massa anys. (Publicat a Presència, número 1814, de l'1 al 7 de desembre de 2006.)