divendres, de febrer 09, 2007

Concentració editorial. Jo no sé a vosaltres, però a mi no m’agrada gens la concentració d’editorials que des de primers d’any hi ha al carrer Peu de la Creu, número 4 de Barcelona, seu del Grup 62. Per si no ho sabeu o no ho recordeu, a can 62 hi conviuen ara alguns dels segells editorials catalans –vull dir que editen en català– més potents: Edicions 62, Empúries, Proa, Columna, Mina, Pòrtic, i la part catalana de Destino i Planeta, entre d’altres. Ras i curt, les editorials que editen i controlen bona part de la producció literària del país –així com la majoria dels grans premis, si no tots– i que, fins fa pocs dies, competien per obtenir els millors originals i, naturalment, els autors que els podien fer vendre més llibres i donar més prestigi. La concentració editorial a l’edifici que fins fa poc ocupaven només els de 62 (Edicions 62, Empúries...), és deguda, com ja molta gent sap, a una altra d’empresarial provocada per l’entrada d’Enciclopèdia Catalana (Proa, Mina...) i de Planeta (Planeta, Destino, Columna...) en l’accionariat del Grup 62, propietat també d’un tercer soci, la nostra estimada Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, ‘la Caixa’. De fet, algú deia l’altre dia que és com si estiguessin sota el mateix sostre les principals capçaleres de la premsa diària catalana, participades, a més, totes pels mateixos accionistes. On quedaria llavors la competència? Quina fiabilitat tindrien els productes que sortissin d’aquella factoria editorial? I els reconeixements en forma de premis organitzats i atorgats per les mateixes empreses? Jutgeu-ho vosaltres mateixos.
Coneguts vinculats a la nova concentració editorial del Grup 62 asseguren que aquest fet no serà motiu per no poder continuar treballant amb independència com fins ara, però, francament, fa de mal creure que la necessària rendibilitat empresarial no acabi passant per damunt de tot plegat. De raons segurament no en sobraran quan calgui evitar pèrdues o quan els gestors vegin que tants segells editorials difícilment es poden gestionar bé sense friccions, siguin econòmiques, literàries o simplement, de caràcter personal. El fins ara editor de l’Esfera dels Llibres, Fèlix Riera, escollit per coordinar-ho tot plegat, no té una tasca fàcil al davant i fa l’efecte que de poca cosa servirà aquest consell de notables que integraran Xavier Folch, Jordi Porta i Baltasar Porcel, les funcions concretes del qual encara estan per definir.
En tot cas, molta sort, evidentment! I a esperar que la concentració no perjudiqui el producte final, és a dir, que continuï arribant al lector una producció literària de qualitat, diversa i on tinguin sortida noves veus, la qual, i això em sembla que ho sabem tots, no sol pas passar en situacions de monopoli. Caldrà veure també, finalment, com la nova situació al Grup 62 afecta la resta d’editorials, si, per exemple, els esperona o, contràriament, els tanca camins –com el fet d’atreure determinats autors o l’adquisició de drets a l’estranger–, que fins ara tenien molt més oberts. Temps al temps. (Publicat a Presència, número 1824, del 9 al 15 de febrer de 2007)

1 Comments:

At 7:47 p. m., Anonymous Anònim said...

Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home